1941

1 – 15 Haziran 1941: Girit Almanlar’a Teslim Oluyor

1 Haziran 1941 Alman kuvvetleri, Sphakia tahliye plajına yaklaşırken, General Freyberg de dahil olmak üzere 54 yüksek rütbeli Müttefik subaylar, Girit’ten uçakla kaçmayı başardı. Bununla birlikte Kraliyet Donanması Girit tahliyesini yarım bırakmak zorunda kaldı. Son gemi ayrıldığında adada kalan 5000 kişilik Müttefik askerinden teslim olması istendi.

Royal Navy have abandoned trying to evacuate Crete. British soldiers Crete , 1941 wwii
İngiliz askerleri Girit’te bir mola sırasında. 2. dünya Savaşı, 1941

Alman bombardıman uçaklarının dün gece bombaladığı Dublin’de 28 kişi öldü. Dublin’deki bazı kişiler “kazayla” bombalama eyleminden korkuyor,

Anti-Jewish riots are ripping through Baghdad: with government fleeing advancing British armies, Iraqi mobs are in streets burning & killing Jewish inhabitants.
Bağdat’ta Yahudi karşıtı isyanlar başlıyor, 1941

İrlanda’nın tarafsız kalması ve İngiltere’nin savaş çabalarına gizli olarak yardım etmesini engellemek için örtülü bir Alman tehdidi var. Resmi olarak tarafsız İrlanda sessizce Birleşik Krallık’a yardım ediyor: İrlandalı itfaiyeciler bombalama sırasında yardım için sınır ötesine geçen İngilizlere izin verdiler. Ayrıca İrlandalı yetkililer uçağı düşen Alman havacılarını hapse atarken Kraliyet Hava Kuvvetleri mensuplarının gitmesine izin verdiler. Kraliyet Donanmasının Girit tahliyesinde kullanılan gemilerinden HMS Calcutta Luftwaffe bombardıman uçakları tarafından batırılıyor: 118 ölü.

İngiltere’de sürpriz duyuru: giysi ve kumaş tayın olarak verilecek. Eski giysileri bulmak için halkın umutsuzca koştuğu ikinci el dükkanlar artık tıka basa dolu. Her Britanya vatandaşı şimdi, yılda ne alabileceklerini belirleyen 66 kıyafet kuponu alıyor: Takım elbise 26 kupon, elbise 11, bluz 5, ayakkabı 6, çorap 1 kupon ile temin edilebilmektedir.

2 Haziran 1941 Girit’te mahsur kalıp, teslim olmaları emredilen Yeni Zelandalı askerlerden birisi: Her şey çok sessizdi. Sonra birden kuru dere yatağından silah sesleri duyuldu. İlk Almanca kelimelerimi duydum: ‘Alle man raus, schnell!’ Hanya’ya bir çobanlar tarafından güdülen koyunlar gibi geri dönüyoruz. Almanlar Girit işgali sırasında 6 bin paraşütçü kaybetti ayrıca 1000’den fazla Alman askeri de boğularak öldü. Kayıplara rağmen, Almanlar tatmin olmuş görünüyor ki Göring, “Artık fethedilemez adalar yok” diyor. İngiliz siviller şimdi yakın gelecekte Birleşik Krallık’ın havadan işgalini bekliyorlar.

Kaiser II. Wilhelm

Bağdat’ta Yahudi karşıtı isyanlar görülüyor: İlerleyen İngiliz ordusundan kaçan Iraklı çeteler, sokaklarda Yahudi sakinlerin evlerini yakıyor ve öldürüyor. Bağdat’ta 11 yaşında Heskel Haddad: “‘Allah Allah!’ nidaları duyulurken dışarıda ateşler ve çatıdaki insanları gördük, Tanrı’ya onlara yardım etmeleri için yalvardık.”[1] Acımasız Yahudi karşıtı pogromları bilmesine rağmen, Bağdat’ın eteklerinde bulunan İngiliz birliklerinin şehri işgal etmeleri emri verilmedi. Çünkü Müttefiklerin 2000’den az askeri var ve güçlerinin zayıflığını Iraklılardan gizlemek istiyorlar.

Atina’daki Nazi işgalcileri, Yunanlıları, Müttefik savaş esirleri sokaklarda yürürken tezahürat yapmamaları ve çiçek atmayı bırakmaları konusunda uyardı: Hoşnut olmayabiliriz.

Hitler, Alpler’in yüksek kesimindeki Brenner Geçidi’nde diktatör Mussolini ile buluşuyor. Hitler, bu yaz savaş için “harika planları” olduğunu ima ediyor. Mussolini şaşırıyor: SSCB’nin planlı istilasını bilmiyor.

Japon İmparatorluk Donanması’ndan subaylar, İtalya’nın Taranto kentinde

Japon İmparatorluk Donanması’ndan subaylar, İtalya’nın Taranto kentinde bulunmakta oup, geçen yıl İtalyan filosuna yönelik İngiliz torpido saldırısını inceliyorlar: Pearl Harbor’a saldırı planları için değerli dersler aldılar.

3 Haziran 1941 ABD’den “Lend-Lease” (Ödünç-kiralama) kapsamındaki ilk gıda sevkiyatı İngiltere’ye geldi. Antlaşmaya göre İngiltere’ye gelen Amerikan malları savaş sonunda ödenecek (veya iade edilecektir).

İngiliz Gıda Bakanı Woolton, Lend-Lease hakkında konuşuyor:

Kondomari katliamı

Girit’te köylüler istilaya direndikleri (Merkür Operasyonu sırasında Alman paraşütçüleri bıçak, kürek ve eski tüfekleri vasıtasıyla öldürdükleri) için

Lend-Lease

misilleme ile Almanlarca öldürülüyor: Kondomari köyündeki siviller paraşütçüler tarafından vuruluyor. Kondomari’deki katliamın tamamı bir Alman savaş muhabiri tarafından fotoğraflandı. En az 23 Yunan sivil öldürüldü.(Detaylı bilgi için Bkz. http://www.fallschirmjager.net/Bundesarchiv/Kondomari/Kondomari.html)

Nazi müttefiki Vichy Fransa yeni bir “Yahudi Statüsü” oluşturdu. Fransız Yahudileri bundan sonra kendi işletmelerine sahip olamazlar veya hükümet, finans veya medya işlerinde çalışmazlar. Fransız hükümeti, yeni yasanın Fransa’ya zararı olduğu düşünülen Yahudi egemenliğinin (?) azaltacağı sanılıyor: Uzmanların % 2’sinden fazlası Yahudi olamaz.

4 Haziran 1941 İngiltere’de, Hava Saldırısı Bekçisi (Air Raid Warden) Rip adlı köpek, Blitz yüzünden sahipsiz kalmıştı ama o 100. hayatta kalanı bomba enkazından kurtardı.

Frederick William Victor, bir zamanlar 1. Dünya Savaşı sırasında Almanya’nın imparator Kaiser II. Wilhelm, Hollanda’da sürgünde öldü. Eski Kaiser Wilhelm, Almanya’dan sürgün edilmesine rağmen, Hitler’in eylemlerine hayrandı ve “İngilizler ve Yahudilerin Avrupa’dan kaldırılmasını kutladı. Hitler, eski Kaiser’e devlet cenazesi yapmayı reddetti: Fransa’nın yıkılmasından sonra Wilhelm’i Hitler’e verdiği mesaj için asla affetmedi: “Tebrikler, benim askerlerimi kullanarak kazandın.”


Kondomari katliamı. Girit, 1941

5 Haziran 1941 Japon bombardıman uçakları, Çin’in başkenti Chongqing’i bombalıyor. 10 bin sivili dar yer altı sığınağına tıkılmak zorunda kaldı.

Japanese bombers smashed Chongqing for hours today, collapsing tunnel shelters; 4000 people have suffocated, trapped under tons of sandstone.
Chongqing katliamı

Japonya, Çin’deki direnişi durdurabilmek amacıyla sivillerin bombalanmasını kabul ediyor. Chongqing’dekiler panik içinde kaçarken yüzlercesi ezilerek ölüyor. Japon bombardıman uçakları bugün saatlerce Chongqing’i bombalayıp, tünel sığınaklarını yıkınca 4000 kişi boğuldu veya tonlarca kumtaşı altında kalarak öldü. Chungking’tan Han Suyin: ‘Günümüzü bombalamaya göre planlıyoruz: Şafak vakti tünellere, kötü kokulu havanın nefesimizi kestiği yeraltına iniyor, baskının geçmesini bekliyoruz’.

Chongqing mağaraları

Bir Fransız subayın yüksek güvenlikli Alman hapishanesi Colditz’den kaçış girişimi başarısız oldu. Teğmen Boulé kadın kılığında kaçmaya çalışmıştı. Fransız mahkumların düzenli egzersiz yürüyüşleri sırasında kaçmaya çalışan teğmeni aşırı titiz bir gardiyan fark etti. Fraulein’ın ardındana koşan Almanlar Boulé’nin kılık değiştirdiğini keşfetti.

6 Haziran 1941 Gizlice Suriye sınırında toplanan İngiliz, Avustralya, Hint ve “Özgür Fransız” birliklerinin koalisyonundan oluşan bir ordu, Fransız kolonisini istila etmeye hazırlanıyor. Suriye, Nazi müttefiki olan, ancak savaşta olmayan bir Vichy Fransa’nın kolonisi ancak ilk defa, Müttefikler tarafsız bölgelere yönelik sürpriz bir istila planlıyorlar.

Kızıl Ordu ve Sovyet Hava Kuvvetlerinin üst düzey üyeleri, Stalin’in gizli polisi NKVD tarafından sabotaj ve komplo yapmakla suçlanıyor. Sovyet generallerine ihanet suçlamasıyla işkence ediliyor. Stalin, SSCB’nin silahlı kuvvetlerinin üzerinde daha fazla temizlik emri verdi.

Hitler has ordered German military, when they invade USSR this month, to ignore laws of war, & to murder captured political officers, as spreaders of "Judeo-Bolshevism". Hitler's "Commissar Order": "In this battle mercy or considerations of international law is false. They are a danger to our own safety & to the rapid pacification of the conquered territories."
Hitler’in ‘Komiser emri’

Hitler, Alman ordusuna, bu ay SSCB’yi işgal ettiklerinde savaş yasalarını görmezden gelmelerini ve yakalanan siyasi subayları “Yahudi-

A French officer's escape attempt from high-security German prison Colditz has failed; Lieutenant Boulé was disguised as a woman: Frenchman tried to slip away during prisoners' regular exercise walk. An overly chivalrous guard foiled Boulé's drag escape act: running after "Fraulein" to return a dropped watch, the Germans discovered his disguise.
Kadın kılığında kaçmaya çalışan Fransız teğmen Boulé

Bolşevizminin” yayıcıları olarak öldürmelerini emretti.

Hitler’in “Komiser Emri”: “Bu savaşta merhamet veya uluslararası hukukun kaygıları yanlıştır. Kendi güvenlik tehlikemiz ve fethedilen bölgelerin hızlı bir şekilde pasifleştirilmesi gereklidir[2].

7 Haziran 1941 Fransız ve İngiliz hava kuvvetleri birbirlerini karşılıklı bombalıyor. Fransız uçakları şimdi Filistin’de RAF üslerine baskın düzenliyor, Suriye’de düzenlenen Luftwaffe uçaklarına yapılan saldırılar için “misilleme yapılıyor”.

“İhracatçı Operasyonu” (Operation Exporter), şu anda işbirlikçi Vichy hükümetine sadık olan diğer vatandaşlarıyla savaşmak için Suriye’ye giden General de Gaulle’un Özgür Fransızlarını içeriyor. Churchill, Suriye’deki Müttefik işgalcilere bir mesaj gönderdi: “Vichy rejimi, rezilliğin derinliklerine dokunurken, Özgür Fransızlar’ın sadakati ve cesareti Fransa’nın ihtişamını koruyor” dedi.

Müttefik Yüzbaşı Moshe Dayan, Suriye’deki bir Fransız keskin nişancı tarafından yaralandı; geçen yıl İngilizler tarafından hapse atılmıştı. Moshe Dayan, ancak şimdi Filistin’deki Yahudi yeraltı savaşçılarından özel kuvvetleri toplayan bir Palmach birimi oluşturuyor. Palmach (“Vuruş gücü”) savaşçıları Haganah (‘savunma’) saflarından geliyor: İngilizlerin egemen olduğu Filistin’de bağımsız bir Yahudi devleti için savaşan gizli gerillalar.

Yahudilerin bağımsızlığına karşı olmalarına rağmen, İngilizler yüzlerce Palmach’ı gerilla savaşında eğitmeyi kabul ettiler.

İngiliz istihbaratçıları, Kriegsmarine’deki Nazi karşıtı subaylardan, Almanya’nın SSCB’yi istila etmek üzere olduğu konusunda “güvenilir raporlar” aldı.

Saboteurs from the Free French & British Special Operations Executive have carried out first mission, blowing up an electrical transformer station near German-occupied Bordeaux.
Sabotaja uğrayan Bordeaux yakınlarındaki bir elektrik trafo istasyonu

8 Haziran 1941 Özgür Fransız ve İngiliz Özel Harekât Yöneticisinden Sabotajcılar, Alman işgali altındaki Bordeaux yakınlarındaki bir elektrik trafo

Allied Captain Moshe Dayan has been injured by a French sniper in Syria; he was imprisoned by British last year, but now leads a unit of Palmach, special forces recruited from Jewish underground fighters in Palestine.
Yüzbaşı Moshe Dayan

istasyonunu havaya uçurarak ilk görevlerini gerçekleştirdiler. Nazi işgali altındaki topraklarda “Avrupa’yı yakacak” ve terörle mücadele edecek özel harekât yöneticilerine talimat verildi.

“Avrupa savaşı olarak başlayan şey, dünya egemenliği için bir savaş haline geldi.” ABD Başkanı Roosevelt’in sözleri New York Times tarafından resmedildi ve dünyadaki savaşın yayılmasını izledi.

Malta sakinleri Almanya’nın işgaline hazırlanmaları için uyarıldı. Girit’in havadan fethinden sonra, Müttefikler

Palmach (“strike force”) fighters come from ranks of the Haganah ("Defence"): secret guerillas fighting for an independent Jewish state in British-dominated Palestine
Haganah

İngilizler, Luftwaffe’in hayati ada kalesine saldırı başlattığını düşünüyor.

9 Haziran 1941 Müttefik birlikler Suriye’deki Litani Nehri boyunca savaşıyor: Vichy Fransızları bölgeyi beklenmedik bir direnişle savunuyorsa da İskoç komandoları fırtınada ilerliyor.

Amerikan birlikleri, Başkan Roosevelt’in United Auto Workers’in grevini kırmak için acil durum güçlerini kullanarak Kaliforniya’daki Inglewood’daki bir uçak fabrikasını ele geçirdi. Cumhurbaşkanı Roosevelt, Ordunun uçak işlerini devraldığını ve grevin ‘ABD’nin savunmasına ciddi şekilde zarar vereceğini’ söyledi.[3]

What started as a European war has developed in to a war for world domination
Avrupa savaşı olarak başlayan şey, dünya egemenliği için bir savaş haline geldi

10 Haziran 1941 İngiliz Avam Kamarası, hükümetin savaşın yanlış yönetilmesi konusunda acil tartışma talep etmesini istedi. Almanların Girit fethinin hesabını vermesi için Churchill çağrılıyor. Churchill Parlamentonun isteğine öfkeli: “Herr Hitler’in Reichstag’a katılmak zorunda olduğunu ve neden Bismarck’ı felaket yolculuğuna yolladığını söylemedim.” Kraliyet Donanması, Fransız savaş uçakları tarafından bombalanmaya karşı korunmaları için Suriye sahiline göz kamaştırıcı kamuflaj ile gönderiyor. İngiliz sanatçı Norman Wilkinson tarafından Birinci Dünya Savaşı sırasında icat edilen göz kamaştırıcı kamuflaj, savaş gemilerinin yönünü ve hızını tahmin etmeyi zorlaştırıyor ve düşmanların onları hedef almasını engelliyor.

Inhabitants of Malta have been warned to prepare for invasion by Germany: after airborne conquest of Crete, Allies now believe Luftwaffe may launch assault on vital island fortress.
Malta adasında İngiliz kuvvetleri 1941

Göz kamaştırıcı bir fark yarattığına dair karışık kanıtlara rağmen, İngiliz ve Fransız donanmaları tekrar denedi, gemileri sınıfları ve davranışları

President Roosevelt announces Army have taken over aircraft works as the strike would be "seriously detrimental to the defense of the United States
United Auto Workers’in grevini Amerikan ordusu kıyıyor

gizlemek için kafa karıştırıcı desenleri boyadılar.

11 Haziran 1941 Avustralyalı birlikler, Fransız ve Arap savunucularına Müttefik işgalcilere sert bir direniş göstermesine rağmen Suriye’deki Litani nehri üzerinde savaştılar.

İtalya’nın bir Mihver gücü olarak savaşa katılmasından bir yıl sonra, Mussolini, ABD Müttefiklere katılırsa bile zaferin yakın olduğunu açıkladı: “Amerikan müdahalesi savaşı uzatacak ama İngiltere’yi kurtaramayacaktır.”

Naziler, 600’den fazla Alman astrolog, şifacı, kâhin ve Hıristiyan Bilim İnsanının kitlesel tutuklamasını yürütüyor: Tüm okültistler cezaevi kamplarına gönderildi.

12 Haziran 1941 Gestapo’nun toplama işine “Aktion Hess” adı verildi: Hitler’in yardımcısı Rudolf Hess’in geçen ay İngiltere’ye uçması ve şahsi falcılarından esinlenerek bu işi yapmasının karşılığı geldi. Suriye’yi işgal eden müttefik birlikler, Vichy Fransız savunucularının sert direnişiyle şaşkına dönüyor: Neden Naziler tarafında savaşıyorlar? Suriye’deki Müttefik birlikler tarafından yakalanan bir Fransız çavuş: “Korkak olduğumuzu düşündünüz, değil mi? İtalyanlar gibi olduğumuzu düşündünüz. Peki, sana gösterdik.” Suriye’deki İngiliz gazeteci Alan Moorehead. Fransızlar “neredeyse kendini koruma kadar temel bir şey için savaşıyor. İnsanlık onuru için… Kimse Fransızları öldürmekten zevk almıyordu[4].

Royal Navy ships- "dazzle camouflaged" to protect against bombing by French warplanes- now landing troops on the Syrian coast.dazzle camouflaged

Britanya savaş gemileri göz kamaştırıcı kamuflaj ile boyanarak Suriye’ye gönderiliyor

Suriye’deki bir Fransız hava üssüne baskın yapan Kraliyet Hava Kuvvetleri uçakları ilk atışlarından vazgeçtiler: Fransız pilotların kız arkadaşlarının

Allied troops invading Syria are puzzled by fierce resistance of Vichy French defenders; why should they fight on the side of the Nazis?
Suriye savaşında İngiliz güçleri,, 1941

uçakların yanında aperatif içtiklerini fark ettiler ve bayanlara koşarak kaçma şansı vermek istediler. RAF’ın centilmen avcı pilotu, Fransızların hava savunmasını hazırlamasına izin verdi: İngiliz uçakları dönüş saldırılarında ağır hasar gördü. Biri Roald Dahl adında genç bir İngiliz pilot tarafından uçuruluyor. Suriye’de savaş kardeş katli haline geliyor: İngiliz müttefiki “Özgür Fransız” Nazi müttefiki “Vichy Fransız” a karşı savaşıyor- her iki taraf da diğer tarafı Fransa’ya ihanetle suçluyor. Fransa Bakanı Pierre Laval: “Fransa ‘özgürleşmek istemiyor. Kaderini Almanya ile iş birliği içinde halletmek istiyor. Avrupa’nın Nazi istilasının yol açtığı sürgündeki hükümetleri olan 14 Müttefik ülkenin temsilcileri Londra’da birleşmiş milletler olarak hareket etme sözü verdiler.

Aziz James Sarayı’nın Deklarasyonunda, Müttefik ülkeler: “Barışı sürdürmenin tek gerçek temeli, özgür halkların istekli iş birlikleridir.”[5]

13 Haziran 1941 Sovyet Dış Komiseri Molotov, Almanya ve SSCB arasında yaklaşmakta olan savaş söylentilerini yayan herkesi kınadı: “Açıkça saçma – hödükçe propaganda”. Sovyet hükümeti, Almanya’nın SSCB’ye veya Wehrmacht’ın Reich-Sovyet sınırında toplandığına dair herhangi bir iddiada bulunmadığını kesinlikle reddetti.[6]

Suriye’deki Avustralya birlikleri, uçurumlar ve dağlarla çevrili küçük kasaba Jezzine’nin Vichy Fransız savunucuları ile kıyasıya savaşıyor. Bugün Alman askerinin Nazi işgali altındaki Yahudi gettosunda çekilmiş bir filmi izlenebilir. Yaz sıcağında kalın kıyafetler giyen mahkumların açlık yüzünden soğuk algınlığı ve diğer hastalıkları taşıdığı göz ardı edilmemeli.

Polonya’daki Alman işgalcileri ırka dayanan günlük yiyecek tayınına izin veriyor: etnik Almanlara 2.613 kaloriye, Polonyalılara 699 kaloriye, Yahudilere ise sadece 184 kaloriye izin veriliyor.

NKVD- Soviet secret police- have begun arresting 1000s of people in USSR-occupied Baltic states. Estonians, Lithuanians & Latvians judged "anti-Soviet" are to be deported east to Siberia. Whole families of people in Estonia, Latvia, Lithuania, & Poland are being loaded onto cattlecars by NKVD for the long journey to Siberia
Sovyet karşıtı unsurlar yük tenleriyle Sibirya’ya sürülüyor

14 Haziran 1941 NKVD – Sovyet gizli polisi – SSCB işgal altındaki Baltık ülkelerinde binlerce kişiyi tutuklamaya başladı. Estonyalılar, Litvanyalılar veGerman occupiers of Poland allow a daily food ration based on "race": ethnic Germans are permitted 2,613 calories, Poles 699, Jews just 184 Letonyalılar, Sovyet karşıtlarının doğuya doğudan Sibirya’ya gönderileceğini düşünüyorlar. Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’daki pek çok aile NKVD tarafından Sibirya’ya uzun yolculuklar için yük vagonlarına yüklenmekte. NKVD tarafından tutuklanan “Sovyet karşıtı unsurlar”: politikacılar, rahipler, toprak sahipleri, işadamları, bankacılar, göçmenler, öğretmenler, restoran sahipleri ve bunların tüm aileleri.

15 Haziran 1941 Sovyet Dışişleri Bakanı Molotov, Nazi-Sovyet Paktı’nın sağlam kaldığını açıkladı, Almanya ile hiçbir savaşın gelmediğini tekrar açıkladı: “Sadece bir aptal SSCB’yi işgal eder.” Kuzey Afrika’daki müttefik kuvvetler, Rommel’in Afrikakorps’unu Libya’dan vurmayı amaçlayan Mısır’ın batısından sorumlu olan İngiliz ve Hintliler Battleaxe (Savaş baltası) Operasyonunu başlattı. Alman General Rommel, Battleaxe’yi Müttefik Radyo yayınından duyuyor; İngiliz saldırısıyla karşılaşmak için silah ve tank taşıyor.

Kriegsmarine’nin Baltık’taki Sovyet denizaltılarını batırarak kazara “SSCB’nin Alman işgali için hazır” olmaları istendi. Tüm Sovyet rezervleri seferber ediliyor ve tüm askerlerin izinleri iptal ediliyor; Kızıl Ordu, olası savaş söylentileri arasında batı sınırlarına yakın birlikler kuruyor.

Soviet Foreign Minister Molotov declares Nazi-Soviet pact remains firm, reasserts no war with Germany is coming: "Only a fool would invade the USSR.”
Sovyet Dışişleri Bakanı Molotov

Mısır’daki İngiliz kuvvetleri “Battleaxe Operasyonu”nda batıya doğru ilerliyorlar. Libya sınırındaki “Hellfire” (Halfiya) Geçişine ulaştılar. Afganistan sınırındaki Khyber Geçidi yakınında bulunan Hint birlikleri, Kuzey Afrika’da Müttefik birlikleriyle buluşmalarını kutladı.  Hellfire Pass’ta İngiliz tankları, Libya dağlarına yerleşik Alman 88 mm silahlarıyla buluşuyor; İngiliz Binbaşı Millerin son çaresiz radyo mesajı: “Tanklarımı parçalıyorlar!”

Notlar

[1] https://www.bbc.com/news/world-middle-east-13610702

[2] http://ghdi.ghi-dc.org/sub_document.cfm?document_id=1548

[3] https://latimesblogs.latimes.com/thedailymirror/2011/06/north-american-aviation-strike-part-1.html

[4] http://ww2today.com/11th-june-1941-the-french-fight-to-defend-syria

[5] https://avalon.law.yale.edu/imt/imtjames.asp

[6] https://delong.typepad.com/sdj/2011/06/my-entry.html